Badbubbels

Ik dicht het gat af waar het water door ontsnapt wat ik heb gebruik om het bad mee schoon te maken. Warm water vult nu langzaam het bad. Voorzichtig laat ik vast één teen wennen aan de temperatuur van het water. Daarna nog een teen en vervolgens mijn hele voet. Mijn andere voet volgt het voorbeeld en al snel ligt de rest van mijn lijf erbij. Ik giet een flinke plons badschuim precies waar de waterstraal het wateroppervlak raakt. Dit geeft doorgaans de meeste schuim.

 Mijn blik valt op de verpakking en wordt naar een rood tekstvak getrokken. Daarin staat in het Engels dat dit product voor de huid is gemaakt en of je het alsjeblieft niet op wil eten. Daarvan schiet ik al in een deuk. Wie eet er nu badschuim? Oké, misschien zou het een idee kunnen zijn van een kind maar die kan doorgaans nog niet lezen en al helemaal geen Engels. Tegen de tijd dat ze wel vloeiend Engels kunnen lezen weten ze ook dat het geen slim idee is om badschuim te nuttigen. 

Nee, het is erop gezet voor volwassenen. Er zullen blijkbaar zielen rondlopen die het lumineuze idee krijgen om een fles badschuim naar binnen te gieten. Misschien om hun binnenste te reinigen of zo? Ik kan me het moeilijk voorstellen maar er komen wel allerlei gedachten in mij op. Dat zo iemand dan vervolgens op de trampoline gaan staan met het idee om zo het schuim in hun lichaam te activeren. En dat hun eega dan naar buiten komt stormen om te vragen waarom je in hemelsnaam op de trampoline staat te springen. “Ik maak schuim, schat!” en er komt een stroom minuscule witte belletjes als een lawine de mond uit gestroomd. Hahaha. 

Maar goed, onder de tekst dat badschuim niet is gemaakt voor inwendig gebruik staat ook heel idealistisch dat dit product niet op dieren is getest, alleen op mensen. Pardon? Sinds wanneer zijn mensen geen dieren meer? Of moet ik hieruit concluderen dat ik dit product nu onbewust aan het testen ben? Ben ik nu het proefdier geworden? Hadden ze wel even mogen melden toen ik deze fles in de winkel kocht, als dat zo is! 

Ik snap de strekking van deze boodschappen best wel hoor, maar vindt ze belachelijk als ik ze op het eerste gezicht lees. Er staan vaak zulke boodschappen op onze dagelijkse gebruiksvoorwerpen. 

Zo word ik ook regelmatig gewaarschuwd door de kledingfabrikanten van mijn kinderen. 

“Keep away from fire” staat er in de pyjama van mijn dochter. Gehoorzaam als ik ben, luister ik naar het dringende advies. Als mijn dochter weer een keer in open vuur wil gaan dansen zal ik haar eerst de pyjama uit laten doen. Want we willen niet dat de pyjama vlam vat natuurlijk. 

Zo ben ik ook een drama bij borden die langs de weg staan om ons te waarschuwen. 

“Markering ontbreekt” prijkte er laatst op een groot geel reflecterend bord langs de weg waaraan gewerkt werd bij ons in de buurt. Ik weet niet welke verduisterende bril of oogkleppen de beste man op had die het bord plaatste, maar er ontbrak wel meer dan alleen de markering.

Het is dan ook de understatement van het jaar als de hele weg afgeschraapt is achtergelaten met alleen de melding dat de markering ontbreekt. Het overgebleven hobbelpad wat eerst de weg was, lag erbij als een soort omgekeerde drempel. In plaats van anderhalve meter de lucht in te vliegen, valt mijn auto nu ongemerkt een gat in. Het bord “wegdek ontbreekt” zou toepasselijker zijn. Die ontbrekende markering overleeft ik wel met 70 km/h, maar dat het wegdek ineens onder mijn banden is verdwenen voelt toch anders met deze snelheid. 

Later, toen de weg klaar was maar er nog geen markering op aangebracht was, was het bord ineens weg! Blijkbaar heb ik een andere opvatting van wat een markering is dan de mensen die aan de weg werken. 

En als ik op de snelweg rijd zie ik ook vaak zo’n vreemde waarschuwing voorbij scheuren. “Baby on board”, staat er in een geel driehoekje dat met zuignapjes aan de achterruit vastgeplakt zit van de auto voor me. Het doel van deze waarschuwing is mij geheel onduidelijk. Het feit dat er zoveel mensen mee rondrijden geeft mij aan dat ik duidelijk anders denk dan de grote massa. Moet ik uitkijken omdat de bestuurder van de desbetreffende auto misschien niet heel erg met het verkeer bezig is? Kan ik dan ook verwachten dat die auto straks een zwalkbeweging maakt richting de andere baan omdat de bestuurder druk bezig is met een huilende baby of door slaapgebrek van diezelfde huilende baby die nacht ervoor? Of zijn knipperlichten vergeet te gebruiken omdat op dat moment de baby zijn speentje is verloren? Of dat de bestuurder achteloos gaat inhalen zonder in de dode hoek te kijken omdat het vreemd begint te ruiken in de auto? Schreeuwt dit bordje “houdt afstand, deze bestuurder is afgeleid!”, want ik kan me tal van situaties herinneren waarin er geen baby aan boord was maar wel een afgeleide bestuurder. Deze tekst lijkt me dan ook toepasselijker. 

Of waarschuwt het bordje dat de baby de auto bestuurt? Nee, nee, dat is te gek voor woorden! 

Misschien denkt de bestuurder met de baby in de auto dat dit bordje ze een deken van bescherming geeft? 

Denkt de bestuurder dat ik graag mensen aanrijd als ze niet zo’n bordje in de auto hebben hangen, maar bij het zien van dit bordje denk:”nee, dat gaat te ver! Ik kan niet een auto aanrijden met een baby erin. Die rode stationwagen met die man van 35, die wel. Want die heeft geen baby bij. Dus die kan ik wel met een gerust hart aanrijden.” Alsof ik mij botsend door het verkeer maneuvreer maar bij het zien van dat bordje even stop met botsen. 

Doorgaans probeer ik helemaal niemand aan te rijden. Het maakt mij dan niet uit of dat een man van negentig is of een vrouw met drie kinderen op de achterbank. Ik discrimineer niet. 

Die deken van bescherming gaat misschien op totdat er een bestuurder achter hem rijdt met zo’n zelfde bordje in de auto geplakt. Want die is net zo afgeleid door gehuil als degene voor hem. 

Het lijkt mij een soort misleidende veiligheid. Je denkt dat iedereen nu let op jou en daarmee zakt jouw natuurlijke oplettendheid. De waarheid is dat er achter je een zakenman rijdt die zijn kinderen thuis laat bij hun moeder maar nu is afgeleid omdat hij een dringend telefoontje krijgt van zijn kantoor.  Die natuurlijke oplettendheid heb je juist nodig hebt, want je hebt een baby bij! 

En wat doet zo’n bordje als je onverhoopt te water raakt maar geen baby bij hebt? Dan zijn alle hulpverleners op zoek naar een baby die bij oma lekker in een wiegje ligt te slapen terwijl jij het leven laat omdat iedereen druk aan het zoeken is. 

We kunnen beter ons gezonde verstand gebruiken. We eten geen badschuim, kleding is doorgaans brandbaar tenzij je graag met een brandweeruitrusting rondloopt, we zijn nog steeds dieren en je moet opletten als jij je in het verkeer begeeft, of je nu een baby bij hebt of de weg opengebroken is. Dat, of ik moet er maar niet zo diep over nadenken. 

https://open.spotify.com/track/3xbZU7KENdHZrX99VDNGwx?si=br9CWk2NRC6WuAKmKqOuZA

Please follow and like us: