Waarom?

De meeste kinderen kennen een heerlijke tijd die de waarom-fase heet. De nekharen van menig moeder gaan nu overeind staan. Haast getraumatiseerd hebben ze deze fase van hun kroost overleeft. 

Het is een fase die zich kenmerkt met een oneindige vraag naar het waarom van alles. Nu hebben de meeste ouders wel geleerd dat fases overgaan en die wetenschap heeft ze er doorheen gesleurd. Met het zweet op hun rug en grenzend aan totale geestelijke instorting, zeiden ze in hun hoofd een mantra op zodra hun kind vooral in deze fase was beland. Het is een fase! 

Net als een barende moeder in zichzelf één zin opdreunt: deze wee komt nooit meer terug. Oh nee, denkt moeder natuur dan, hier, is er nog één. En nog één. En nog één! Ik zal je hebben. Zo is ook de waarom-fase. Vraag op vraag op vraag, het gaat maar door!

Maar net zoals elke bevalling ooit eindigt met een grote eindshow, stoppen de fases van kinderen ook ooit. Waarschijnlijk als ze het huis uit gaan , wat ook een grote eindshow is en jij daarna kunt doen alsof je niet thuis bent. 

Ik prijs me gelukkig. Ik spreek niet uit ervaring. Mijn zoon heeft die fase dus nooit gehad. En mijn dochter weigert verstaanbare taal uit te slaan dus ik zit goed. 

Niets is minder waar hoor. Want mijn zoon is creatief. Die doet alles wel, maar op geheel eigen wijze. Mijn zoon heeft dan ook een waarom niet-fase. Die fase duurt nu al ruim drie jaar, want wij hebben het geluk dat hij achterlijk vroeg erg goed kon praten. En aangezien er in de boeken geen informatie te vinden is over een dergelijke fase, weet ik ook niet wanneer deze stopt. Ik begin te denken dat ie nooit stopt. Het lijkt een permanente aandoening te zijn. 

Ik zal je van een voorbeeld voorzien. 

“We gaan hier linksaf”.

“Waarom niet rechtsaf?”

“Omdat linksaf korter is”.

“Ja maar als we rechtsaf gaan dan komen we langs die en die”.

“Of niet! Omdat die en die ook de kortere route loopt”.

“Nee want voor die en die is de andere route korter, dat is niet logisch mam”

“Ja dat weet ik ook wel! Ik hoopte dat je erin zou trappen!”

“Waarom?”

Oh nu heb je ineens wel een waarom-fase!?

Zo’n scenario speelt zich dan af. Maar dan wel met de frequentie die de waarom-fase zo heerlijk kenmerkt. En ik kan niet mediterend denken: het is een fase, het is een fase, het is een fase………

Want ik weet niet of dit een fase is of een permanente staat van zijn. 

Ik zou me er ook niet makkelijk vanaf kunnen brengen als mijn zoon een intensievere waarom-fase zou doorlopen. Ik kan alleen maar huiveren bij het idee. 

“Waarom zijn bananen geel.” 

“Weet ik niet”

“Waarom niet.”

Als mijn zoon vraagt waarom, dan berg je maar! Dan zijn het vragen als waarom er flora en fauna op aarde is? Of water, ook zo’n leuke! 

“Tja dat weet ik niet precies. ( waar is die professor van de wereld draait door, die professor Dijkgraaf of zo. Want ik ben slechts professor van de wereld volgens Carola!) Ze denken dat er een oerknal was en daarmee ook leven begon maar daar zijn wetenschappers nog niet helemaal achter.”

“Waarom niet?”

Of dat je in een drukke supermarkt naar de kassa loopt en de langste rij kiest. Hij oppert dan heel logisch dat we in de kortere rij moeten gaan staan. Maar ik weet uit ervaring dat er in een korte rij altijd wel mensen staan die lang nodig hebben om af te rekenen. Ze zijn vermomd in verschillende hoedanigheden. Soms verkleed als jong volwassene die geen legitimatie bij heeft maar wel alchohol of nicotine nodig heeft. En soms als oude dame die merkt dat haar 2 halfjes volkoren beide 1 cent duurder zijn dan een heel volkoren. Of die meneer van middelbare leeftijd, die wel even met gepast geld gaat afrekenen, want dan heeft de kassa juffrouw wat wisselgeld om terug te geven. Nee, geef mij maar een lange rij met huismoeders die hun bloedjes bij hebben. Die schieten tenminste op want dat grut wil die snoepjes die ze beloofd heeft, en wel nu. Of ze moeten alle drie nu wel naar de wc. Die moeders rekenen voor de dame achter de kassa wel even uit hoeveel wisselgeld ze moet teruggeven. Nee wacht, die pint want ze wil haar jengelende stelletje onverlaten zo snel mogelijk in de auto hebben. Geen tijd voor wisselgeld en laat het bonnetje ook maar zitten. 

Maar die ervaring heeft mijn zoon niet. En terwijl ik vertel dat we niet in de korte rij gaan staan, staren twee blauwe ogen mij aan en voel ik een waarom niet opborrelen nog voor ik uitleg kan geven. 

Of dat hij het laatste koekje wil opeten. “Nee, die is voor papa”

“Waarom, die is er toch niet?” 

“Ho, er gaat iets mis in jouw taalcentrum! Je zet je woorden in de verkeerde volgorde. Het moet zijn: waarom niet, die is er toch?”

“Nee hoor mama, die is op zijn werk”. 

“Kijk, hij komt net aanrijden” Haha touché! Gerechtigheid, eindelijk! 

Totdat papa binnen is en zegt: eet maar lekker op hoor! 

Grrrr!! Rico! Waar zijn die bokshandschoenen?! Dat ik ff mijn frustratie op je loslaat, niet terugslaan! 

Gelukkig praat mijn dochter nog geen verstaanbare taal. Het kan natuurlijk zijn dat ze al wel in de waarom-fase is beland maar wij die Pingu-taal van haar niet verstaan. Dat zij meent te vragen waarom bananen geel zijn en ik in de veronderstelling ben dat ze meer melk wil. Vervolgens antwoord ik: even wachten, dat staat in de koelkast, ik ga het zo pakken. Zij denkt vervolgens dat bananen geel zijn omdat het antwoord in de koelkast staat en kijkt vreemd op als ik melk uit de koelkast haal. Gedwee drinkt ze het op en kijkt onderwijl vragend naar de gele bananen in de fruitschaal op tafel. Tja, dan zou ik ook in de waarom niet-fase schieten als er eindelijk verstaanbare conversatie mogelijk is. 

Mocht jij je na dit verhaal afvragen waarom bananen nu eigenlijk geel zijn, ik heb het even voor je opgezocht. Ik was zelf zo onderhand ook wel nieuwsgierig geworden. Kun je jouw kind van een gedegen antwoord voorzien de volgende keer als ze vragen waarom bananen eigenlijk geel zijn. 

Bananen beginnen groen door bladgroen. Na rijping verdwijnt het bladgroen en blijft beta-carotheen over dat de banaan geel kleurt. Al was die kleur er altijd maar werd die gecamoufleerd door het bladgroen. Bladeren die verkleuren in de herfst kennen hetzelfde proces. 

[spotifyplaybutton play=”https://open.spotify.com/track/0M8Xggmk34Ntg1wY5wd5A3?si=1vyBF_q7SHStFiMhgc50zw”/]

Please follow and like us:

Leave a Reply